Bahan A:
1) 250gm cream cheese
2) 50gm butter (butter cup pon sodap)
3) 100ml susu segar ( full cream pon boleh)
4) 6 biji kuning telung ( putih di asingkan untuk meringue)
5) 1 sudu perahan lemon
6) 1/4 sudu kecil garam
7) 60gm tepung Super Fine
8) 20gm tepung jagung
Bahan B:
1) 140gm gula halus
2) 6 biji putih telur
3) 3/4 sudu kecil perahan jus lemon
Helaian resipi wajib ada.. takut terlupa derr.. :) |
Masukkan butter.. Cream Cheese.. Susu.. |
Kemudian gunakan 'double boiler method' |
Pukul sehingga ada tanduk macam nie.. |
Tanduk yang terhasil menunjukkan meringue anda menjadi.. |
Kemudian masukkan bancuhan Bahan B ke dalam bekas bancuhan Bahan A.. Kaup balikkan bahan2 ini dengan perlahan2.. pastikan satu hala/arah jerk tau!!!
Panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 150-160 darjah celsius.. Masukkan adunan ke dalam loyang yang dah disapu dengan butter disekeliling nyerr.. masukkan loyang tersebut diikuti air yang betul2 mendidih di dalam dulang yang terletak di bawah loyang (seperti gambar di atas).. Kita gunakan 'bain marie a.k.a waterbath method'..
Selepas dah masak.. biarkan penutup oven terbuka 10 minit.. barulah keluarkan loyang kek tadi..
Selamat mencuba...
p/s: ngantuk siot.. nak update nie pun dah rasa malas.. anyway.. kalau ada pertanyaan ataupun ada benda yang tak faham.. email lerr yo.. azhaari@icloud.com
0 comments:
Post a Comment